Lebe laat je horen : CFO For A Day

In één van de mooiste kantoorgebouwen van Limburg, Business Center Geleen, runt Ralph Heinle CFO for a day; ondersteuning en advies voor ondernemers bij het effectief runnen van een gezonde financiële huishouding. Zelf een ondernemer pur sang heeft hij niet voor niets gekozen voor dit kantoorgebouw aan de rand van Geleen: “Lebe houdt rekening met mijn persoonlijke wensen.”

Hoe bevalt Business Center Geleen?

Het is hier fantastisch. BC Geleen is een mooi, nieuw kantoorpand met een mooie architectuur. Ik zit zelf op de 2e etage, in een hoek. Een plek waar ik me helemaal thuis voel en die ook erg bij me past. Veel lichtinval en openheid. Zo doe ik ook graag zaken

Veel licht en openheid. Zo doe ik graag zaken.

Wat doe je precies met CFO for a day?

CFO for a day adviseert ondernemingen bij hun financiële huishouding. Niet vanuit het klassieke accountancy model maar vanuit het idee dat je als ondernemer winst kunt halen door op regelmatige basis te stoeien met een expert. De accountant houdt zich vooral bezig met de jaarrekening, ik bied meerwaarde door het gehele jaar naar het brede plaatje te kijken. In het Nederlands vertaald is de CFO de financieel directeur in een onderneming.

De MKB-ondernemers waarmee ik veel samenwerk hebben echter geen budget voor een dure directeur maar willen tegelijkertijd wel dat iemand op dat zelfde niveau naar de cijfers kijkt.

Hoe lang ben je hier al mee bezig?

ets meer dan 10 jaar. Ik ben sinds mijn 26e ondernemer. Ooit ben ik begonnen met Ralph Advies, waarmee ik concurreerde met de klassieke accountancy.

Na 5 jaar ben ik benaderd door een regionaal accountantskantoor om voor hen te gaan werken. Ik ben daar ingestapt als directeur met de intentie om ook vennoot te worden. Toch begon het na een jaar of twee te kriebelen. Ik merkte dat mijn gedachtengoed niet meer helemaal strookte met dat van hen. In 2013 heb ik mijn gedachtengoed opgeschreven en uitgewerkt.

Dit heb ik vervolgens tegen mijn cliëntele aangehouden. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een definitief afscheid van de klassieke accountancy.

Hoe omschrijf je dat gedachtengoed?

Als je naar de klassieke accountancy kijkt heeft men vooral vanuit de jaarrekening contact met de klant. Ik ben van mening dat je vaker moet bezig zijn met die ondernemer. Uiteraard kijk je samen met de ondernemer naar de aanwezige behoefte. Dan kun je bepalen of je elkaar één keer per week, één keer per maand of één keer per kwartaal ziet.

Als we aanwezig zijn dan zitten we ook naast de ondernemer en niet tegenover hem. Tevens staat CFO voor de afkorting Coaching Financieel Fiscaal en Ondersteuning en dat is hoe wij het bekijken. Breder. We nemen bijvoorbeeld het verdienmodel onder de loep. Kan dat beter? Kunnen er kosten worden geminimaliseerd?

Wij vertellen onze klanten heel duidelijk waarom bepaalde diensten kunnen worden weggelaten, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Zo helpen we de ondernemer om efficiënt te ondernemen.

Daar was behoefte aan op dat moment?

Absoluut. En die behoefte is alleen maar groter geworden. Soms betekent dat in de praktijk dat we naast de klassieke accountant aanschuiven maar soms wordt er ook besloten dat deze overbodig is geworden. Dat is zeker niet onze insteek maar soms wel het gevolg van de inzichten die we met de ondernemers delen. Het gaat altijd om wat de klant nodig heeft. We hanteren daarbij het bakkersprincipe; je weet bij ons dus precies wat je voor een ‘brood’ betaalt.

Kan dat beter? Kunnen kosten worden geminimaliseerd?

Is die ondernemer niet onzeker om over te stappen van traditioneel naar vernieuwend?
Ik merk dat ondernemers best snel mee gaan. Wij benoemen heel duidelijk waar de verschillen zitten. Wat levert onze manier van werken de ondernemer op. Vaak gaat het ook goed samen.

En jij doet dat wel. Hoe dagen klanten jou uit?

Door de wijze waar op zij ondernemen. Door een kritisch gesprek te kunnen aangaan, openstaan voor verandering. Ook door niet direct mijn advies te volgen, kanttekeningen te plaatsen. Zo word ik uitgedaagd het beste uit mezelf te halen. Dat vind ik mooi.

Doe je dit allemaal in je eentje?

In eerste instantie wel, zelfs zonder kantoor omdat ik heel veel bij klant zat. Al vrij snel kwamen er zoveel aanvragen dat ik de groep zzp’ers waarmee ik al werkte heb gevraagd om samen met mij een kantoorruimte te huren. Inmiddels heb ik één vaste medewerker in dienst en werk ik op dagelijkse basis met dat groepje zzp’ers.

Dat doen we vanuit BC Geleen zodat we zo snel en efficiënt mogelijk kunnen handelen. Deze flexibele manier van werken bespaart onnodige overheadkosten en daarmee minimaliseren we ook de kosten voor de klant.

Hoe draagt Lebe bij aan jouw manier van ondernemen?

Dat begint al bij de receptie. Ik ben erg blij met de manier waarop de Lebe-receptionistes Debby en Caroline mij ondersteunen. Want dat doen ze echt en ook daar geldt het overhead-verhaal. Ze houden rekening met persoonlijke wensen, ontvangen mijn klanten, nemen telefoontjes aan en zorgen voor koffie. Dat werkt heel prettig.

Ik ben erg blij met de manier waarop de Lebe-receptionistes mij ondersteunen.

Ook de catering hier is fantastisch. Een kop koffie of een broodje tijdens een vergadering, geen probleem. Het kan allemaal. Ik heb heel bewust gekozen voor Lebe en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Wat zijn je ambities voor CFO for a day?

k wil er vooral nog meer voor mijn bestaand klanten zijn. Nog meer stoeien om hem of haar naar level te krijgen waar men naartoe wil. Daar een bijdrage aan leveren. Ik hoef niet zo nodig twee keer zo groot te worden. Persoonlijke aandacht is belangrijker dan groei. Als het zo is dan is het prima, dan is groei geen probleem. Maar het is nu geen doelstelling.

bezoek de website van CFO-for-a-day